ceturtdiena, 2010. gada 11. novembris

Statistika nemelo!


Jebkuras demokrātiskas sabiedrības uzdevums ir ņemt vērā vairākuma intereses (protams, nediskriminējot arī mazākumu). Tāpat, pārfrāzējot pasniedzējas Rajevskas teikto, ideja bez cilvēku atbalsta ir tikpat vērtīga kā rīcībpolitikas dokuments bez satura (Rajevska, 2010: Sociālās politikas seminārs 29.10.2010. → blogs vai ne-blogs, bez atsaucēm nu nekur!).
Tāpēc mēs, pirms aktīvi uzsākt savas idejas par atpūtas stūrīša ar dīvāniņiem nepieciešamības aizstāvības kampaņu, veicām ekspresaptauju, lai noskaidrotu ViA SZF studentu viedokli par šāda atpūtas stūrīša nepieciešamību. Veiktās aptaujas rezultāti pavisam noteikti nevar tikt vispārināmi uz visu populāciju (SZF populāciju, protams), bet pavisam noteikti sniedz ieskatu populācijas daļas redzējumā, kas uz doto brīdi ir pietiekami, lai varētu izdarīt pirmos secinājumus par izlases nostāju konkrētajā jaut
ājumā.
Pirms pievērsties aptaujas datu izklāstam, protams, nepieciešams iepazīstināt ar empīrisko datu ievākšanas metodoloģiju. Speciāli šī projekta vajadzībām tika izstrādāta aptaujas anketa ar vienu slēgto jautājumu (protams, dodot iespēju izteikt savus komentārus). Anketas galvenais (vispār jau vienīgais) jautājums bija par to, vai konkrētā persona atbalsta šāda atpūtas stūrīša ar dīvāniņu (-iem) izveidi ViA SZF. Anketas nobeigumā tika ievākti arī demogrāfiskie dati (dzimums, studiju programma un kurss). Ņemot vērā SZF studentu aizņemtības pakāpi (un vides saudzēšanas nepieciešamību), anketa tika pavairota 4 eksemplāros (katram ap
taujātājam viens eksemplārs), un jautājums tika uzdots mutiski. Atbildēšana uz jautājumiem respondentam aizņēma apmēram vienu minūti. Kopumā tika aptaujāts 41 SZF students no visām SZF pārstāvētajām studiju programmām (9 POL; 8 MSŽ un 24 KSA studenti). Viedoklis tika uzklausīts no visu kursu un abu dzimumu (37 sievietes un 4 vīrieši → SZF ir visai izteikts sieviešu pārsvars, ja gadījumā kāds nebija ievērojis) pārstāvjiem. Iegūtie dati tika apkopoti un, izmantojot aprakstošo statistiku (šoreiz nolēmām iztikt bez korelāciju analīzes, z-testiem un citām labām lietām), analizēti. Un nu, pie rezultātiem!
Vispirms par kopējām tendencēm (un vienīgajām): 100% aptaujāto jeb 41 persona atbildēja, ka atbalsta ideju par atpūtas stūrīša izveidošanas nepieciešamību. Datu uzskatāmībai, atbildes attēlotas grafiski (skatīt 1.attēlu).
Aplūkojot 1.attēlu, mūsuprāt, var izdarīt diezgan loģisku secinājumu, ka kopējā idejas atbalsta pakāpe ir visai augsta (lai neteiktu vairāk). Neatkarīgi no dzimuma, programmas vai kursa, visi aptaujātie respondenti pauda viennozīmīgu atbalstu šai idejai.
Tika izteikti arī vairāki komentāri, no kuriem populārākie bija: „O, tā ir forša ideja”, „Jā, dīvānu mums viennozīmīgi vajag”, „Tas gan būtu super, ja fakultātē būtu tāda vietiņa ar dīvānu”, „Esmu ļoti par” u.tml.
Nu ko, skaidrs ir vien tas, ka studenti šo ideju atbalsta. Tad atliek vien turpināt iesākto un, cerams, mūsu ideja par atpūtas stūrīti ar dīvānu (-iem) realizēsies! Protams, ceram arī uz tik pat intensīvu atbalstu arī idejas aizstāvības aktivitāšu laikā, jo KOPĀ MĒS VARAM!